неделя, 28 февруари 2021 г.

Рутината на най-продуктивните хора, когато се събудят

 Може би за тези, които са свикнали да си казват, когато се събудят „още пет минути“, когато алармата се включи под пухкавата завивка и топлината на леглото, тази идея изглежда пресилена. Това обаче не е нещо ново и много от най-продуктивните мениджъри в света го прилагат: станете незабавно, без колебание, много рано и вземете студен душ.

Това е практика, позната от древни времена: Хипократ, гръцкият лекар, роден през 460 г. пр. Н. Е., Считан за най-великия за всички времена, го препоръчва на своите пациенти като лек за много заболявания.

По това време Кристиано Роналдо е един от първите спортисти, който се позовава на практиката си да взема студени душове за възстановяване на мускулите; А също така певицата и актриса Лейди Гага беше показана на снимки във вариант на студения душ: тя взема ледени бани.

Също така къпането в студена вода призори има своите последователи в корпоративния свят. Един от случаите е на Джак Дорси , съосновател и главен изпълнителен директор на Twitter , който не само принадлежи към така наречения „Клуб на 5 сутринта“, тези, които стават, когато петелът пропее, но първото нещо, което той прави дълъг студен душ. В този случай той влиза в сауната за около петнадесет минути, а също прави медитация и внимателност, в допълнение към ходенето по 8 километра всеки ден, за да отиде до офиса по време на редовното работно време.

Когато топлата вода беше лукс

Наличието на топла вода се е смятало за лукс в древността, така че е било нормално да се къпете в студена вода.

Първите душове бяха разработени по този начин от атиняните; и спартанците станаха от спането на дървен под, направиха два часа интензивни упражнения и след това се изкъпаха добре в студена вода.

Има и култури, които използват студена вода като част от своите церемонии, като японския шинто и техния ритуал да се пречистват, докато са под водопад; а древният му самурай сутрин излива глави с ледена вода върху главата му със същата цел, освен че се зарежда с енергия. Докато в Русия или Финландия е много популярно през зимата да излезете от банята на сауната и да се потопите в замръзнали езера, заобиколени от сняг.

В моя случай включвам баня със студена вода всяка сутрин. Отначало го усещате като истински термичен шок, въпреки че с течение на дните тялото се адаптира и дори му се наслаждавате. Учените посочват, че отнема приблизително десет дни поредни практики, за да се приучи тялото към тези душове.

Разбира се, преди да започнете тази промяна на навиците е необходимо да се консултирате с медицински специалист. Например, те не се препоръчват за бременни жени или по време на менструация, тъй като женското тяло вече е в ситуация на стрес и не би било подходящо да се добавя друг стресор. Нито ако усещате студ, грип, сърдечни или белодробни заболявания.

7 ползи от къпането в студена вода

Правени са много изследвания за ползите от вземането на студени вани след събуждане. Едно от основните е незабавното да дойдете в съзнание, оставяйки след себе си типичната сънливост, когато се събудите.

Освен това целият организъм се зарежда по-бързо и вие чувствате повече енергия и сила, за да се изправите срещу деня.

По-голямата яснота е друго много осезаемо последствие, тъй като вашите неврони се стрелят бързо и вие сте по-бдителни. Ето защо има смисъл за много ръководители, успешни и суперпродуктивни хора да включат тази формула в сутрешната си рутина.

В случай, че искате да го обмислите за начало на деня, тук ще разгледаме други предимства на студените душове:

1. Подобрява здравето

Тъй като сърцето бие по-бързо и мускулите се напрягат малко, доставката на кръв в тялото се подобрява, подпомагайки кръвообращението.

2. Те стимулират хормоните срещу депресия

Депресията и появата й са придружени от промяна в някои хормони в тялото, по-специално серотонин, допамин, норепинефрин, ендорфин и кортизол. Баните със студена вода в определени случаи помагат да се предотврати или лекува. Не забравяйте винаги да се консултирате с медицински специалисти.

3. Повишена енергия

Втриването на студена вода с кожата повишава енергийните нива, тъй като се активират нервните окончания, дишате по-бързо и сърцето бие по-силно.

4. По-добра толерантност към стреса

Излагането на студена вода помага за подобряване на управлението на стреса и като следствие имунната система се укрепва. Медицински те са били използвани за намаляване на хроничната болка, подобряване на бъбречната функция и качеството на съня, особено за чувството за благополучие и релаксация след шока от студена баня. Доказано е също, че подобрява външния вид на кожата и косата ви.

5. Увеличава дихателния капацитет

Естествено е, че щом влезете в студен душ, хипервентилирате, тоест дишате бързо и дълбоко. Това е отговор на термичен шок и докато се стремите да се успокоите и да направите преживяването по-приятно, поемате дълбоко въздух, точно както когато нещо ви разстройва и изберете този метод, за да се успокоите.

6. Укрепвайте волята си

Ако не сте свикнали, душът със студена вода в началото не е приятен, така че това включва смелост и упражняване на воля. Като повтаряте това действие всеки ден, центърът на волята на ума ви се засилва и можете да го прилагате в множество области на живота си.

7. Преодолявате предизвикателство

Всяко действие, което ви предизвиква, помага за изграждането на самочувствие. Отначало те могат да изглеждат трудни, макар че ако се задържите навреме и с спартанска редовност, ще започнете да чувствате повече сигурност и саморегулация на емоциите си пред предизвикателствата. Когато се изложите на студени душове, има процес на аклиматизация, а норепинефринът и тироксинът се увеличават, два хормона на така наречения „добър стрес“.

5 съвета за включване на навика за студен душ

Както всеки навик, и вие трябва да генерирате правилните тригери и мотиватори, за да можете да го поддържате. Ето няколко идеи, които трябва да имате предвид:

1. Направете го внезапно или малко по малко

Вие избирате началото. Можете да започнете с баня с гореща вода както обикновено и в края постепенно понижавайте температурата за една седмица, докато останете със студена вода поне три минути. Или се блъснете в студения поток.

2. Започва през лятото

Привикването на тялото ви по време на високи температури ще ви помогне да поддържате тази практика през зимата.

3. Знайте, че отнема време и постоянство

Ако мислите, че "завинаги" ще се къпя така, вероятно центърът за възнаграждение на мозъка ви ограничава в получаването на енергия, за да го постигнете. Помислете за това повече от гледна точка на „само за днес“ и ще видите, че ще бъде по-добре.

4. Ако първо се потите, е по-добре

Например, правенето на упражнения от какъвто и да е вид, преди да вземете студен душ, би отишло много. Всъщност това е техниката за възстановяване, използвана от елитни спортисти за предотвратяване на мускулна умора.

5. Дишайте, поемете дълбоко въздух

Едно предложение е да се фокусирате постоянно върху дишането си. Поемате дълбоко въздух през носа, освобождавате го през устата. И ти повтаряш. Ако обичате да пеете, сега е моментът да го направите с всички сили. И вие също можете да разтегнете тялото си по различни начини. Те са стратегии, които да ви помогнат да включите навика.


Как изградих здравословен социален живот и живот на срещи, докато изграждах стартиращ бизнес

Създадох социален живот и запознанства, докато развивах стартираща компания. Ето как го направих и как помогна на цялостното ми психично здр...