петък, 26 февруари 2021 г.

5 начина за изграждане на финансовата грамотност на вашето дете

 Днешните деца са умели в техниката, в медиите и са добре запознати с това как да работят в съвременен свят, но една област, в която много от тях нямат умения, е финансовата грамотност .

Основните ежедневни финансови умения са трудни за моделиране в променящия се свят, където теми като тип валута и начини на плащане винаги са в промяна. Доклад от Фондация за образование за инвеститори FINRA за 2019 г. показва, че между 2009 и 2018 г. е имало 8% спад в броя на респондентите, които могат да отговорят на въпроси относно прости финансови теми. В допълнение, липсата на финансиране на начални и средни училищни нива често означава, че подходящите за възрастта курсове по финанси заемат задните седалки към основните предмети или стават допълнителни части от учебната програма. 

И така, какво трябва да направи родителят, за да подготви децата си за силно финансово бъдеще? Започнете с тези пет основни подхода.

1. Докоснете се до любовта им към историята

Александър Хамилтън . Чували ли сте за него? Е, детето ви вероятно е. През шестте години, откакто хип-хоп мюзикълът на Лин-Мануел Миранда "  Хамилтън" навлезе в нашия поп-култ, първият министър на финансите се превърна в културен пробен камък за всеки, който има акаунт в Disney +.

Ако детето ви е в историята или най-малкото е заинтригувано от него заради пиеса или шоу, което е гледало, наведете се и го срещнете там, където е, като споделяте книги, документални филми и онлайн ресурси, които отиват по-дълбоко. Можете да се съсредоточите върху забавни факти, за да изградите историческото им оценяване на парите и откъде те идват, което е дълъг път към усвояването на други умения за финансова грамотност.

Например, замисляли ли сте се някога каква е историята зад доларовата банкнота във вашия портфейл ? Представете детето си с валутен тракер  Къде е Джордж? , което също ви позволява да следите къде отива вашата доларова сметка, след като я похарчите. Това е живата история в задния ти джоб.

2. Направете го тактилен

Не споделяйте само снимки на пари с децата си и обяснявайте различните деноминации; как им парите (реплика Cuba Gooding Jr! ). Извадете различни монети и банкноти, след което прекарайте известно време, като внимателно разглеждате елементите на всяка валута. Всеки символ и маркировка имат специално значение, затова им помогнете да декодират всеки един. Оставете ги да направят трасиране или хартиено триене на монети или дори да създадат своя собствена валута. 

3. Включете ги в ежедневните финансови дейности

Не е нужно да предавате портфейла си, за да научите децата за парите, но абсолютно трябва да ги говорите чрез основни ежедневни транзакции и покупки. По този начин можете да помогнете да спечелите пари материално, а не абстрактно понятие. Нека те гледат как пишете чек. Разкажете им как да използвате банкомат. Тренирайте ги за правилното използване на кредитната карта на мястото на продажба. Всеки момент, в който харчите пари, съставяте бюджет за хранителни стоки или правите планове за спестяване за покупка, е обучим момент. 

4. Gamify техните разходи и спестяване умения

„Защото спестяването е добре за вас“ НЕ Е аргументът, който давате на 10-годишно дете, което седи на чек за рожден ден от 100 долара от баба. Тези пари са толкова добри, колкото изчезнали, ако не намерите начин да депозирате чека за рожден ден в план 529, преди да забележат. Въведете игри. 

Децата са по-склонни да изграждат и се придържат към добър навик, ако го практикуват поне два до три месеца. Затова го направете забавно, като печелите точки или предлагате някакъв друг стимул за спестяване на пари . Например, можете да сравните всеки 5 долара, спестени в спестявания до определена сума. Или вашата „игра“ може да бъде толкова проста, колкото награждаване на определена сума, спестена с малко лакомство или дейност. Ако искате да подобрите играта си за игра, опитайте забавни спестяващи приложения като iAllowance, PiggyBot или Bankaroo .

5. Насърчавайте предприемачеството

Доларите удрят по различен начин, когато всъщност сте ги спечелили. Насърчете детето си да следва своя предприемачески дух, за да му помогне да оцени това, което влиза в спестовната им сметка. Има ли вашето дете идея за приложение? Искат ли да разхождат квартални кучета и да се грижат за домашни любимци? Може би те са начинаещ изобретател. Без значение какъв е техният интерес, помогнете им да започнат, като очертаете много прост план за тяхната идея. Запишете го, измислете бюджет и график и им помогнете да създадат някои прости планове, по които могат да действат. След като тези спечелени долари започнат да се търкалят, дайте възможност на детето си да взема интелигентни решения за спестяване и харчене, които да продължат. 

Как изградих здравословен социален живот и живот на срещи, докато изграждах стартиращ бизнес

Създадох социален живот и запознанства, докато развивах стартираща компания. Ето как го направих и как помогна на цялостното ми психично здр...