сряда, 10 март 2021 г.

3 начина да останете мотивирани през непредсказуема година

 Никой - освен Бил Гейтс , може би - не би могъл да предскаже съдбоносната буря от събития, разгърнали се през 2020 г. Сега, дори и с обещанието за ваксина, пандемията и нейните опустошителни ефекти все още продължават, оставяйки много от нас предпазливо оптимистични за това как 2021 ще се разиграе. 

И така, как да поддържате екипа си мотивиран през цялата година, която вероятно ще проведе няколко собствени сюжета? По-долу има три съвета, които се научих да прилагам както лично, така и професионално по време на смущаващи моменти. 

Упълномощете екипа си да промени описанието 

Преди няколко години с жена ми започнахме ритуал за преоценка на нашата „обща картина“ заедно в края на всяка година. Правейки това, това, което често забелязвам, е, че приоритетите ни се изместиха. Дръзките цели, за които бяхме започнали да работим, понякога вече не бяха уместни, докато мечтите, които по-рано смятахме за нереалистични, бяха по-близки или нараснаха. 

Същият принцип важи и за работата в екип . Изравняването на крайната цел за всеки проект, в който инвестирате ресурси, е от решаващо значение, но докато се придвижвате напред, от време на време спирате да задавате въпроси защо сте започнали - и оценявате дали все още има смисъл - може да бъде по-ефективно от сляпото напредване на всяка цена. 

Предоставянето на лиценз на служителите да поставят под въпрос въздействието на колективната ви работа върху бизнеса и овластяването им да инициират промени по пътя е чудесен начин да ги ангажирате и да изградите по-добър начин. Има ли смисъл все още нашата посока? Оставаме ли в курса или правим модификации на пътя? 

Колкото по-честни и умишлени сте в тези разговори, толкова по-голяма е вероятността да получите изравняване. Тази пауза и поглед напред е основна стъпка за възстановяване на енергията на вашия екип и за поддържане на мотивацията му, дори когато времената са трудни. 

Потвърдете дестинацията, а не маршрута 

Подравняването с целта е нещо красиво, но процесът на достигане до там може и трябва да бъде разхвърлян. Когато всички са закупени там, където искате да бъдете, може да бъде изкушаващо да посочите пътна карта как да стигнете до там. Ако обаче станете твърде подробни в плана си, може да настроите екипа си за неуспех. 

Не само ще има непредвидени пречки, за които не сте планирали, но често и прекалено планиране означава използване на индивидуалните сили и колективна находчивост на вашия екип. Един член на екипа може да е сенсий пеша, докато друг може да е пътен воин, чупещ рекордна скорост по навита настилка, за да стигне до дестинацията. 

Въпросът е, че има повече от един начин да се достигне целта. Когато се доверите на вашия екип за решаване на проблеми и използват собствените си умения и ресурси, за да постигнат споделена цел, те са по-малко склонни да се обезсърчат, когато неочакван проблем дерайлира плана. Също така е по-вероятно да останат мотивирани и ангажирани в пътуването.  

Спрете да възнаграждавате безкористността 

Стремежът към споделена цел изисква упорита работа и разбира се, вие искате да възнаградите своите най-добри изпълнители, които надхвърлят очакванията. Вие също не искате да ги изгорите. 

Независимо от степента на ангажираност или ангажираност на вашия екип, ако те жертват редовни грижи за себе си, мотивацията им ще отслабне, особено по време на глобална криза. Неотдавнашно проучване, проведено от FlexJobs и Mental Health America, установи, че 75% от участниците са имали прегаряне по време на работа ; 40% от анкетираните казват, че са преживели специално изгаряне по време на пандемията. 

Дългите часове и работата през уикенда може да донесат незабавна възвръщаемост на инвестициите, но в дългосрочен план това може да доведе до по-висок оборот и по-ниски нива на производителност . Вместо това помислете за създаване на култура, при която самообслужването не е просто приемлива практика, но и аплодирани. Един от най-ефективните начини, които намерих да направя това, е да споделям открито и да давам приоритет на собствените си практики за самообслужване с вашия екип. Помисли за това. Твърдението, че е добре да правите почивки, е много по-различно от това да накарате вашия главен изпълнителен директор да говори за новата си рутинна тренировка или да кажете на екипа си, че трябва да излезе в 16:00, за да направи медитация в понеделник.  

Когато лидерите покажат, че грижата за себе си е приоритет, вашата по-широка база служители е по-вероятно да последва примера. Резултатите говорят сами за себе си. Компаниите, които насърчават здравето на служителите, са по-малко склонни да претърпят спад в производителността , дори по време на стресови събития като спадове на пазара.

Световната криза ни показа колко бързо могат да се променят потребителското поведение и пазарните тенденции и колко уязвими са дори най-големите фирми, когато не могат да се адаптират - бързо. Може да не сме в състояние да контролираме това, което ни предстои, но можем да въоръжим нашите екипи с тези прости стратегии, за да им помогнем да бъдат мотивирани, независимо от това, което 2021 ни хвърля.  

Как изградих здравословен социален живот и живот на срещи, докато изграждах стартиращ бизнес

Създадох социален живот и запознанства, докато развивах стартираща компания. Ето как го направих и как помогна на цялостното ми психично здр...